Trumkåren genom tiderna

Falköpings Trumkår har underhållit sedan 1994

1994

Föregångaren till Falköpings Trumkår var marschtrumslagarna vid Falköpings Musikskola som under våren 1992 började spela marscher och mellanmarscher. Detta program använde vi vid vårt vänortsbesök, tillsammans med Falköpings ungdomskår, i Hobro, Danmark. Inför en hägrande Italienares sommaren 1994, övade vi in ett helt nytt program tillsammans med drillflickorna, en trumsalut med samspel mellan trumslagare och drillflickor. Detta program gjorde vi sedermera på gator, piazzor och stränder.

Under hösten 1994 utökades marschtrumslagarna med blås, fyra trumpeter och två tromboner och Falköping Trumkår hade nu bildats. Med denna konstellation skapades ett enkelt figurativt program där vi spelade signaler och trumsalut.

1995

Ett år senare utökades trumkåren med ytterligare fyra blåsare. Nu var det dags att skapa och öva in ett riktigt figurativt program.Vi fick då möjlighet att träna under en helg på Karlsborgs fästning. Vi tränade i snålblåst tillsammans med Jonas Arnesson som då hade muckat från sin militärtjänstgöring hos Arméns Trumkår.

Liseberg, Göteborg 1995

1996
I april 1996 hade vi vår första stora konsert i Odenhallen, tillsammans med Mössbergs Musikkår, Falköpings ungdomskår, drillflickorna och manskören. Vid denna konsert invigde vi våra nya uniformer, som kunnat införskaffas tack vare givmilda företagare och Falköpings kommun. En månad senare kom det stora genombrottet, då vi segrade i Trumkårs-SM i Strängnäs. Tillsammans med Mössebergs Musikkår åkte vi även detta år till Lido di Jesolo i Italien och gjorde succé där. Efter sommaren var det dags att fylla på trumkåren med en grupp aspiranter och öva in nya delar till repertoaren.
1997
 Vi åkte till Borlänge 1997 för att medverka vid ett stort tattoo tillsammans med bl.a. Arméns Musikkår, Arméns Musikkår Norrland och Arméns Trumkår. Vi deltog också i Trumkårs-SM i Strängnäs.
Strängnäs 1997
1998

I maj 1998 anordnade vi i en blåsorkesterkonsert i Odenhallen (föregångare till Odentattoo). Falköpings Musikskola fick då besök av Stadsmusikkåren från Arvika. Pingsthelgen tillbringade vi i Stockholm och firade kulturhuvudstaden med en kulturinvasion, där vi bl. a spelade på slottet tillsammans med Livgardets dragontrumpetarkår och andra orkestrar från Norden. Dessutom fick vi möjlighet att efter en mycket lång marsch visa vårt figurativa program på Skansen.

1999

Allt eftersom ursprungsgänget blev äldre och lämnade trumkåren, började en föryngringsprocess. Med många nya aspiranter krävs mycket träning. Våren 1999 var vi återigen på Borlänge Ungdomstattoo och visade vårt program tillsammans med försvarsmusikkårerna och andra uttagna ungdomsorkestrar. Vi besökte då även Leksand där vi marscherade och framförde en konsert. Vi deltog också i ett tattoo i Mariestad i maj 1999.

Mariestad 1999
2000
2000 – Femårsjubileum.
Under året 1999-2000 rade Falköpings Trumkår och Drillfickor femårsjubileum.Vi utökade då instrumentariet med tenortrummor. Vi deltog på Mariestads blåsorkesters jubileum 2000 i Mariestad. Den 10 maj bjöd vi på en stor jubileumskonsert med Arméns Trumkår som gäster i Odenhallen. På Norges nationaldag åkte vi till Falköpings vänort Lier. Sommaren 2000 gjorde vi för första gången en längre resa på egen hand. Målet var Bournemouth, på Englands sydkust, där vi medverkade i en internationell musikfestival. Resan blev något alldeles extra eftersom vi vann underhållningsklassen i den internationella orkestertävlingen. Som ny instruktör/stavförare och arrangör kom den f.d. medlemmen Lars Nilsson tillbaka och han var med och utvecklade kåren framgångsrikt under många år.
2001

Tillsammans med Mössebergs musikkår åkte vi till Arvika under våren 2001. Där gjorde vi en gemensam konsert med Arvika stadsmusikkår.

Stora Torget, Falköping 2001

2002

I april anordnades en trumkårsfestival i Falköping, Odentattoo 2002. Förutom Falköpings Trumkår deltog Helsingør Pigegarde från Danmark, Göteborg Drumcorps, Gislaveds Drum- & Drillcorps, Falköpings Drillflickor och Falköpings Ungdomskår. Vi var i Gislaved tillsammans med musikskolegruppen Plain Soul och gjorde en konsert med Gislaved Symphonic Band.

2003

Hösten 2002 var det dags att åter ta in ett gäng nya aspiranter. Bland de större händelserna våren 2003 var Trumkårsfestivalen i Gislaved och RUM-festivalen i Örebro med era olika tävlingar. Falköpings Trumkår med Drillflickor vann marschtävlingen och underhållningstävlingen och kom femma i konserttävlingen. Sammanlagt gav detta 127 poäng och en total seger till Falköping. Detta var den största framgången för Falköpings Trumkår i tävlingssammanhang sedan SM 1996. Hösten 2003 var vi på Liseberg och spelade på orkesterdagarna.

Sommaren 2002 gjordes en musikresa till den svenska orkesterfestivalen i Lido di Jesolo i Italien. Resan innehöll förutom sol och bad på dagarna era separata konserter, en strandspelning, ett besök i Venedig och den stora Grand Finale på Piazza Aurora, en stor konsert tillsammans med sex andra svenska ungdomsorkestrar.

Wadköping, Örebro 2003

2004

2004 – Tioårsjubileum

I maj 2004 var vi på trumkårsfestival i Strängnäs och vid Gripsholms slott. Falköpings Trumkår firade 10-års jubileum med Odentattoo 2004. Gästande orkestrar var Arméns Trumkår och Hot Pans, ett steelband från Danmark. I samband med jubiléet tilldelades Falköpings Trumkår och Trumkårsdrillet var sitt stipendium av Lions i Falköping. I augusti gjordes en resa till Skottland. Förutom era konserter i Glasgow och Stirling deltog vi i Edinburgh parade. Tillsammans med tusentals andra upplevde vi Edinburgh Tattoo.

2005

En stor nyrekrytering genomfördes efter Skottlandsresan. De traditionella spelningarna genomfördes som t ex Floby vinterparad, Fest i Stad, nationaldagen både i Karlsborg och på stadsteatern i Falköping. Representanter från Fontanellato, Falköpings vänort i Italien, kom på besök i september och då gjorde vi en konsert på torget för dem.

Nationaldagen, Karlsborg 2005

2006

22 april deltog vi vidVästerås tattoo tillsammans med bla ArménsTrumkår, Västerås ungomsmusikkår och The Pipes & Drums of the first royal engineers. 20 maj var det 10-årsjubileum för Odentattoo. Deltagande orkestrar var Big Fat Brass från Göteborg, Gislaved Symphonic Band, Falköpings Trumkår, Falköpings Drillflickor samt Blås Ett och Blås Två från Falköpings Musikskola. Mitt i sommaren deltog vi för tredje gången i svensk orkesterfestival i Lido di Jesolo I Italien. Det blev en härlig vecka med många speltillfällen och härligt badväder. Vi gjorde bl.a. en mycket uppskattad strandspelning vid havet. Mitt i veckan så kom våra nya framåtriktade baritones till oss som trumkårsföräldrarna Lidén hade hämtat i norra Tyskland. De ökade vår attraktionskraft på publiken. Hösten 2006 började med en orkesterfestival i Mjölby med bl a Mjölby ungdomsmusikkår. Efter detta avslut började återigen många nya aspiranter och dessutom blev musikskolan inflyttningsklar och därmed hade vi fått en permanent institution för trumkåren med många bra repetitionsmöjligheter. Vi utökade också instrumentariet med Alttrummor som blev ett mellansteg mellan tenortrumma och virveltrumma.

2007

Vi invigde nya musikskolan 2 mars 2007 och senare under våren spelade vi för Falköpings allsvenska damfotbollslag när Umeå hälsade på.Vi spelade också på nationaldagen både i Karlsborg och Plantis i Falköping. Denna våren bytte vi ut våra virveltrummor till nya fräscha marschtrummor med bidrag från musikskolan och företagare i stan.Vi avslutade säsongen med en festival i Boxholm och att hälsa på Helsingörs Pigegarde när dom rade sitt 50-årsjubileum.

Helsingör, Danmark 2007

2008

På trettonhelgen fick vi motta ett stipendie av Svarta örns orden i Falköping. Eftersom Odenhallen byggdes om så var vi på stadsteatern istället och inbjudna till Vårkonsert 2008 var Flygvapnets Musikkår från Göteborg, Falköpings Drillflickor, Blåsverket och den nystartade orkestern Fifes & Drums Falköping som har instrumentariet fife (liten flöjt) och marschtrummor. Sommaren 2008 tävlade vi för första gången sedan 2003. VM i marching showbands hade en deltävling i Monza i norra Italien som vi deltog i. Det kom många band från hela världen bla Canada, Taiwan och Australien. Vi hade en härlig vecka med eget hotell, utflykt till Milano, bad i Como-sjön samt bra spelningar. Vi gjorde även ett besök i vänorten Fontanellato.

2009

Det blev återigen dags att ersätta och komplettera med nya friska krafter till trumkåren. Från och med denna säsong ser vi det instrumentella mer eller mindre färdigbyggt eftersom vi nu har 2 tubor samt kompletterat med ytterligare en mellophone. Vi är också totalt fler så att vi kan ha både tenortrummor och cymbaler samtidigt i programmet. Vi deltog i 2009 års RUM-festival Kulturum i Västerås där vi också tävlade i marsch och inomhuskonsert. Vi startade upp säsongen med nya låtar och höga ambitioner. Redan när vi spelade vid Svarta Örnars årsmöte på Valand i Göteborg i september såg det bra ut och vid julkonserten på musikskolan blev det ett bejublat framträdande bl a med Nya Trumsalut 2008 med visuella effekter av Samuel Plith och Herman Arnesson som blev våra nya instruktörer och stavförare.

RUM-festivalen,Västerås 2009

2010

I januari fick vi erbjudande om att delta i Stockholm vid RUM:s releaseparty för grafiska profilen. Det blev succé för vår ”nya” trumsalut. Odentattoo 2010 gästades av Livgardets musikkår med drilltropp, Mariestads blåsorkester, Blåsverket, Fifes & Drums Falköping och slagverksensemblen. Årets resa gick till Lido de Jesolo i Italien för fjärde gången. Falköpings Trumkår och Mats Werner blev utsedda till Falköpingsambassadör 2010 av kommunen och näringslivet i Falköping och det kändes mycket hedrande.

2011

Återigen var det dags att byta ut ett stort gäng medlemmar eftersom de äldsta slutade. Vi började också förändra vårt åldersstigna fig mot ett ännu äldre som användes för tio år sedan nämligen fig 99 och senare under 2011 återkom även fig Rocky. I augusti 2011 gjorde vi en turné i samband med att musikskolan fyllde 60 år.

Musikskolans jubileumsturné 2011

2012

På OdenTattoo 2012 bjöds det bl a på samba med Vänersborgsbandet SEREIA. I juli flög vi med all utrustning till Calella i Spanien och deltog i en musikfestival. Det blev många roliga och uppskattade spelningar med kåren och instrukörerna/stavförarna Herman Arnesson och Adam Bryngemark. Vi hann också med sol, bad och besök i Barcelona.

2013

Under året gjordes många olika framträdande som t ex vid Göteborg tattoo 2 mars, FT-cupen i brottning i Falköping, 600-årsjubileum i Hjo där Trumkåren var Falköpings kommuns present, Nationaldagen i Karlsborg och Falköping.

Musikskolans julkonsert 2013

2014

Falköpings Trumkår – 20 år

Vårt jubileumsår innehöll många olika aktiviteter bla jubileumstattoo med Brazz Brothers från Norge och resa till vårt kära gamla Lido di Jesolo.Vi bjöd in till en jubileumsfest på en grillrestaurang utanför Lido och firade våra första 20 år.

2015

Vi gjorde många av våra traditionella framträdanden under året som t ex  FT-cupen i brottning i Falköping, Nationaldagsfirande i Falköping, invigning av logistiskt centrum, Meckelsmess och julkonsert.

Stora Torget i Falköping 2015

2016
6 mars deltog vi på Göteborg Tattoo och nu ser vi fram mot Vårkonsert i entréhallen på Ållebergsgymnasiet. Detta året så samarbetar vi med grannkommunen Skövde som deltar med Hemvärnets musikkår och Skövde Paradorkester. I sommar kommer vi att tävla för första gången på länge då vi återigen ställer upp i WAMSB (World Association Marching Show Bands) VM-deltävling för Marching Bands i Rastede i norra Tyskland. Direkt efter det åker vi ner till Musikfestivalen i Lido di Jesolo i Italien.

Pin It on Pinterest

Share This